Hommage aan Pierre Kemp in het Bonnefantenmuseum, 21 september 2017.

PIERRE KEMP-00

PIERRE KEMP-08

Donderdag  21 september,  precies vijftig en twee maanden na zijn sterfdag (21 juli 1967) jaar vond in het Bonnefantenmuseum Maastricht een feestelijke bijeenkomst plaats rond Pierre Kemp.

In het museum werd een tentoonstelling geopend van zijn vroege werken op papier: studies, schetsen en tekeningen, voornamelijk uit de jaren 1905-1913: De hand van Pierre Kemp.

Als publicatie bij deze expositie verscheen bij het museum een facsimile-uitgave van Kemps schetsboekje uit 1907, samen met een uitgebreide toelichting , geschreven door Wiel Kusters, die ook optrad als gastconservator van de tentoonstelling. Twee deeltjes in een cassette, te verkrijgen via de webshop van het Bonnefantenmuseum.

PIERRE KEMP-07

Tijdens de opening van de tentoonstelling werd ook  gepresenteerd: Het regent  in de trompetten. De  mooiste gedichten van Pierre Kemp, gekozen door Wiel Kusters en Ingrid Wijk, een uitgave van Vantilt, Nijmegen.

omslag Het regent in de trompetten

Aan het begin van de presentatie sprak Stijn Huijts, directeur van het Bonnefantenmuseum, over het belang van Kemps teken- en schilderkunstige werk voor de  Limburgcollectie van het museum en over de wijze waarop het tonen van dit oeuvre past in het beleid van het museum om zich in haar programmering ook te oriënteren op de ‘verborgen canon’

De burgemeester van Maastricht, die de tentoonstelling officieel opende,  maakte in haar toespraak bekend dat het gemeentebestuur had besloten,  een gedeelte van het door Pierre Kemp zo beminde Stadspark te herdopen tot: Pierre Kemppark.

Het gaat om het deel van het stadspark, dat nu nog Kempland heet. Die naam was gebaseerd op een gedicht van Pierre Kemp, dat gaat over Kempland op Antarctica (‘Woede over een aardbol zonder Kempland’). De gemeente Maastricht vindt de naam Kempland in onvoldoende mate recht doen aan de betekenis van de persoon Pierre Kemp en zijn rijke artistieke nalatenschap. In overleg met de Stichting Pierre Kemp is besloten het park te herbenoemen tot Pierre Kemppark.
Het Pierre Kemppark is het deel van het stadspark tussen de Sint Pieterskade en de Maasboulevard, rondom de vijver De Vijf Koppen. Binnenkort zal het met naamborden worden gemarkeerd.

PIERRE KEMP-10

Klik hier voor een  fotoreportage van de feestelijke opening en presentatie.

Foto’s: Frits Widdershoven, Maastricht / Chapeau Magazine

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather